Haraszti Mihály netes tudásközpontja

Itt megtudhatod, hogyan kell sikeres vállalkozást építeni

Előadások

 

Ha ura akarsz lenni a folyamatoknak, tudnod kell mit, miért, és hogyan kell tenned.

Itt megtudhatod.

Mi a legfontosabb?

A legtöbb ember, aki vállalkozásra adja a fejét, már rendelkezik több-kevesebb tudással az üzleti élet területén is. Vannak dolgok, amiket már gyerekfejjel megtanulunk az iskolában, de a piacgazdaság elmúlt huszonakárhány éve a legfontosabb területen, a szemléletben még nem hozott érdemi változást.

A gyerekeket még nem arra tanítják, hogy ők felelősek a sorsuk alakulásáért. Hogyan is taníthatnák, hiszen a tanárok sem ebben nőttek fel?

A gyerekeket nem készítik fel a valós életre, így nem tanítják meg a piacgazdaság alapfogalmait, törvényszerűségeit sem. Hogyan is tehetnék, amikor jószerivel ők sem tudják?

Vannak dolgok, amiket nem elég félig-meddig tudni, mert óriási a felelősség. A vállalkozás ilyen.

Nem vagy egyedül

Ha valaki hályogkovács módjára fog vállalkozásba, és elbukik, az ő baja. Ez sem igaz persze, hiszen ott a családja, akik iránt felelősséggel tartozik, és gyermekei nem biztos, hogy megértik, hogy nekik azért nem lehet részük sok mindenben, mert apuka elbukta a család megtakarításait.

A több munkatárssal rendelkező vállalkozások esetén a felelősség lényegesen nagyobb. A munkatársak nem csak azért választanak egy munkahelyet, mert örülnek, ha egyáltalán szert tesznek egy állásra, hanem, mert bíznak a cégben, a vezetésben, és úgy gondolják, hogy arra alapozva vállalhatnak olyan terheket, kötelezettségeket, melyek alatt a munkahelyüket elveszítők szinte azonnal megroppannak. Elég, ha a devizahitelesek hadára gondolunk.

Mitől biztonságos egy vállalkozás?

A vállalkozásfejlesztéssel foglalkozó szakemberek körében közhelynek számít, hogy még azokat a vállalkozásokat is a franchise szemlélete és módszertana szerint érdemes felépíteni, melyek soha nem is tervezik e vállalkozási forma alkalmazását. Őszinte örömömre Michael Gerber, a "V mítosz" című, méltán népszerű könyvében ezt meg is írta. Vajon miért igaz ez?

Egy független vállalkozás esetén szabad döntés kérdése, hogy a tulajdonos kidolgozza-e a cég stratégiáját. Ő dönti el, hogy tudatosan halad-e céljai felé vagy pedig céltalanul bolyong, kiszolgáltatva a piac szeszélyeinek. Az üzleti modell funkciója, hogy a gyakorlatban valósítsa meg a vállalkozás stratégiáját. A vállalkozó dönti el, hogy átveszi-e az iparágban szokásos, de részben már garantáltan hatástalan módszereket, szolgaian másol, vagy a versenyelőny megszerzésére törekedve egyéni működési és üzleti modellt dolgoz-e ki. Mindez a franchise esetén alapkövetelmény, hiszen ott az üzlet tárgya egy sikeres, bizonyított üzleti modell átvétele.

Egy nem létező stratégiát azonban se jól, se rosszul nem lehet megvalósítani. Ezért ajánlják a szakemberek, hogy kövessük a franchise modell kényszerpályáit, mivel ezek pozitív kényszerek és a vállalkozás érdekeit szolgálják. Ha ott nem tudsz az adott "technológia" alapján felépített, sikeres egységeket felmutatni, elbukhatod az összes, a rendszer kidolgozásába fektetett pénzed.

E "technológia" azonban arra is alkalmas, hogy egyéni vállalkozásodat is bombabiztossá tedd.

 

Meg tudod csinálni azt, amiről nem tudsz?

Sokaknak már a stratégia kidolgozása és az üzleti modell megalkotása is megoldhatatlan feladat, de ez nem az ő hibájuk.

Annak ellenére, hogy naponta öntudatlanul is számtalan stratégiát dolgozunk ki és valósítunk meg (ne feledd, a stratégia két kérdésre ad választ: mi a célom,és hogyan érem el?), egy vállalkozás stratégiáját nem lehet csak érzésből kidolgozni, annak metodikáját, témáit meg kell tanulni. Ugyanez a helyzet az üzleti modellek kidolgozásával is.

Itt hamarosan a teljes spektrumot megtalálod

Évek óta átfogó rendszerekben gondolkodom, és a termékkínálatom is ennek megfelelően alakítottam ki. Éveken át tartottam szemináriumokat, műhelygyakorlatokat, tréningeket, több, átfogó, ún. dobozos tréninget készítettem infótermékként, melyek egy vállakozás alapkérdéseivel, illetve a franchise-zal foglalkoztak.

Ma már ez nem elég.

Ma már mindenki azonnali megoldásokat keres, és nem hajlandó időt, pénzt, energiát az elméleti tudás megszerzésére áldozni, és tetszik-nem tetszik, ehhez nekem is igazodnom kell. Így aztán úgy alakítom át kínálatomat, hogy a korábbi élő oktatás helyett az egyes előadásokból készítek videókat, és nem csak komplett, az adott téma minden aspektusát feldolgozó anyagokat készítek, hanem az egyes előadásokat egyenként is elérhetővé teszem. Az így készült felvételek megszerzésének óriási előnye, hogy akkor hallgatod meg, amikor, és ahányszor csak akarod, és azt, amelyikre éppen szükséged van. Ha figyelembe vesszük, hogy nemzetközi felmérések eredményei szerint már néhány nap elteltével is egy élő oktatás anyagának - még a jegyzetek igénybe vétele esetén is - mindössze 40%-át tudja valaki felidézni, és kb. 10% valósul meg ténylegesen, a tetszőleges ismétlési lehetőség óriási előny, arról nem is beszélve, hogy míg az élő oktatás keretei között érdemi munkatársaidat is komoly költségek árán tudod csak kiképeztetni, a felvett előadások megléte esetén ez a költség teljesen kiesik, hiszen semmi akadálya az előadások cégen belüli megosztásának.

Ennek a módszernek az óriási előnye még, hogy nem csak az elméleti tudást tudom így megosztani, hanem a gyakorlat, a megvalósítás témáit is. Ezzel komoly segítséget tudok nyújtani azoknak, akik a megvalósítás folyamán megakadnak, és akiket "akkor és most" kizárólag az adott téma megoldása érdekli.

Miután a célom olvasóim minden irányú segítése, ezeket az előadásokat - a korábbi gyakorlattal ellentétben - ingyen ügyfeleim rendelkezésére bocsátom. Ha tehát a velem való együttműködés mellett döntesz - legyen az néhány konzultáció, vagy átfogó cégfejlesztési program - grátisz megküldöm Neked a megfelelő előadások felvételét.

Alkalmazd!

Bármely előadás, legyen az a legminőségibb is, csak akkor ér valamit, ha a témát "lefordítod" a saját vállalkozásodra, és annak adottságai, konkrét körülményei között alkalmazod is. A polcon - vagy a gépedben - porosodó ismertek nem érnek semmit.

Különben is: nem azért szerezted meg őket, hogy sikeresebb légy?

vissza a főoldalra

A már ma elérhető előadások

A növekedés csapdái 

Ez az előadás minden vállalkozás számára kritikus jelentőségű, hiszen minden vállalkozás fő célja előbb utóbb a terjeszkedés, vagy legalább a nagyságrendi növekedés. Minden vállalkozás arra törekszik, hogy több vevője, szélesebb és ütősebb termékválasztéka, erősebb piaci pozíciója legyen. Ez azonban egyben..

Bővebben ->>>

A pozicionálás

Számos vállalkozás már akkor elveszíti a csatát, amikor az még el sem kezdődött, és nem azzal, amit tesz, hanem amit NEM tesz. Mindenkinek el szeretne adni, és akkor lenne a legnagyobb bajban, ha vennének is tőle. Nem választ célcsoportot, melynek az igényeire specializálódna.

Bővebben ->>>

Pozicionálás - a gyakorlat

A vállalkozók egyik legnagyobb gondja, hogy nagyon nehezen tudják a gyakorlatban is megvalósítani a frissen megtanult tudásukat. Ebben segít az a jó egy órás képernyővideó, ami egy elmetérkép segítségével lépésről-lépésre végigvezet a pozicionálás folyamatán.

Bővebben ->>>

A stratégia fogalmai 

Sok vállalkozó van tisztában a stratégiakészítés jelentőségével, mégsem tud hozzákezdeni, mivel már rég feladta, hogy a vastag, és számára kínaiul írott könyvekből megtanulja, mi pontosan mit is jelent. Ez az előadás ezt a hiányt igyekszik pótolni, amiből röviden és összefüggéseiben ismerheted meg a stratégia kialakulását, fontosságát, és fogalmait.

Bővebben ->>>